Kundeservice:
75 22 22 52

Fars dag

Her hos Maggie's har vi lavet en infographic så du kan få et hurtigt overblik historien bag fars dag og hvordan den har udviklet sig igennem årene. Vi synes det er en dag der er værd at fejre, og står du og mangler en gave har vi sammensat nogle forskellige kurve til fars dag, som vi er sikre på vil være et hit.Historien bag Fars dag infographic

 

Historien bag fars dag

Det hele startede i 1908 hvor man i Fairmont, West Virginia (USA) forsøgte at fejre fars dag. Men da det faldt dagen efter 4. juli (Independence day) formåede det ikke at få nok opmærksomhed til at slå igennem. Med inspiration fra mors dag som blev fejret i 1909, ønskede Sonora Smart Dodd fra Spokane (USA) at hylde sin far. Faderen, William Jackson Smart, var krigsveteran og far til 6 børn som han havde passet alene siden moderen døde ved fødslen af det sjette barn. Datoen for den første fars dag faldt på den 19. juni.

Efter at fars dag var blevet fejret i et årti, uden den store kommercielle succes, blev det en smule glemt da Sonora tog på Art Institute of Chicago. Da hun i 1930’erne igen var tilbage i Spokane blev byen igen promoveret - denne gang med hjælp fra lokale handelsmænd. Med deres hjælp formåede hun at få dagen bredt til hele landet.

 

Fars dag kommer til Danmark

I 1935 er fars dag for alvor blevet en anerkendt dag og bliver for første gang fejret i Danmark, dog allerede den 5. juni - samme dag som Grundlovsdag. I 1949 beslutter et råd af nordiske handelsmænd at dagen skal flyttes til november for at styrke salget op til jul. Derfor bliver det vedtaget at dagen skal fejres den anden søndag i november - hvilket også er et halvt år efter mors dag. I Danmark formår man dog ikke at gøre nok opmærksom på flytningen af denne mærkedag og i 1956 vælger man derfor at rykke datoen tilbage til 5. juni. I de andre nordiske lande formår de at gøre opmærksom på flytningen af dagen og den bliver derfor fortsat fejret anden søndag i november hos vores nordiske naboer.

Dagen bliver en officiel helligdag i USA

Præsident Lyndon B. Johnson vælger i 1966 at gøre fars dag til en officiel helligdag i USA og formår derved at opnå samme status som mors dag. I 1972 bliver helligdagen skrevet ind i loven af Præsident Richard Nixon og var i sandhed blevet en dag der nu blev fejret i hele verdenen.

Fortjener du mere end én dags hæder?

Fars dag bliver på trods af sin globale status ikke fejret samme dag verden over. Så hvis du går med tanken om en ekstra dag i faderens tegn, så kan du starte med en rejse til Rusland hvor dagen bliver fejret den 23. februar eller slutte året af med at blive fejret i Bulgarien hvor det bliver fejret den 26. december. Kan du ikke få nok? Så kan du i mellem disse to datoer formå at blive fejret hele 28 gange - hvis du rejser til de rigtige steder. Ønsker du at se hvor det bliver fejret i de forskellige lande kan du finde det her.

Kvinden bag - Sonora Smart Dodd

Sonora Louise Smart var det givne navn da hun blev født 18. februar 1882 i Arkansas (USA), som hun fik af sine forældre William Jackson Smart og Ellen Victoria Cheek Smart. Da Sonora var 16 år, døde hendes mor under fødslen af det sjette barn i rækken og efterlod derfor William Jackson Smart til at opdrage de 6 børn alene. Da hun i 1910 i kirken hørte en prædiken omkring den nyligt opfundne Mors dag, valgte Sonora at gå til Spokane Ministerial Alliance med forslaget om at hendes egen far skulle hyldes. En tidligere borgerkrigsveteran der alene havde opfostret 6 børn mente hun viste at faderskab også skulle hyldes på samme fod som det nu blev med Mors dag. 
Sonora nåede endda at opleve, at Fars dag blev skrevet ind i loven af Præsident Richard Nixon i 1972, før hun døde i 1978. Hun blev 96 år gammel.