Kundeservice:
75 22 22 52

Aronia Saft

Aronia saft juice laves af aroniabær, der er kendt for at være særdeles rige på blandt andet antioxidanter. Aronia saft er velsmagende, og er derfor med god grund blevet en meget populær drik verden over.

 

Aronia bær

Aroniabær kaldes også sortrøn, sorte rønnebær eller surbær. De har da også en karakteristisk skarp, bitter og syrlig smag, hvis du spiser dem rå direkte fra busken. De har en flot dybrød farve, der næsten kan gå over i sort. Et aroniabær er på størrelse med et stort solbær.

 

Aroniabær er meget rige på en lang række andre stoffer. De samme aktive stoffer findes også i andre mørke bær som solbær, ribs, brombær, blåbær, hyldebær, blå vindruer osv., men ikke i samme mængder som i aroniabær.

 

De fleste af de mange stoffer sidder i skallen, og derfor er det vigtigt at bruge hele bærret, som man netop gør i saft, juice, te osv.

 

Spis eller drik aronia juice

Aroniabær siges at være et af de bær med højeste indhold af antioxidanter. Du kan derfor roligt spise løs. Eller drikke løs af saft lavet på aroniabær. Indtagelsen af aroniabær i saft, te, juice, er da også eksploderet verden over i de seneste år.

 

Rå aroniabær er bitre og sure og smager ikke så godt, men det er ikke farligt at spise dem rå. De smager dog langt bedre tilsat lidt sukker og kogt til for eksempel aroniamarmelade, aronia saft eller når de bliver brugt i en lækker salsa. 

 

Netop aronia saft er blevet særligt populær, måske fordi man her let og hurtigt kan indtage en forholdsvis stor mængde af det sunde bær. Og så betyder det selvfølgelig også noget for populariteten, at aronia saft faktisk smager virkelig godt.

 

 

Husk at leve og spise sundt

Selv om aroniabær er sunde, bliver man ikke automatisk sund, blot fordi man indtager bærrene i store mængder. Så nemt er det desværre ikke. Ud over at indtage sunde fødevarer som aroniabær er det vigtigt generelt at spise en sund kost, der består af masser af frugt og grønt.

 

Men det er også vigtigt at dyrke motion, at drikke rigeligt med vand og at få nok søvn. Det er vigtigt at undgå rygning og alkohol i for store mængder. Og det betyder meget at sørge for at leve i et sundt miljø.

 

Hvor vokser aroniabær?

Aroniabær er meget udbredte i Nordamerika, hvor de har vokset vildt i årtusinder. Her har indianere lige så længe kendt og brugt aronia bær og juice. Også i Kina har man i århundreder brugt aroniabær. Siden det 18. århundrede har man desuden dyrket aroniabær i Europa, blandt andet i Polen, der i dag er verdens største producent af aroniabær.

 

Aroniabær er blevet meget populære til trods for den noget bitre smag. Forskerne arbejder derfor lige nu på at kunne finde og opdyrke et aroniabær, der smager endnu bedre. Kunne det lade sig gøre at finde et aroniabær, som samtidig smager virkelig godt også som råt bær, ville det være noget af et scoop.

 

Dyrk aroniabær i Danmark

Aroniabusken vokser bedst i et mildt og fugtigt klima og er derfor meget velegnet i Danmark, hvor bærrene da også allerede dyrkes. Du kan også sagtens plante din egen aroniabusk i haven, så du kan plukke dine egne bær og dermed blive selvforsynende. Bærrene kan høstes fra sidst i august til midt i september. Og busken er køn at se på med de fine hvide blomster, der kommer i løbet af sommeren, og sit flotte røde efterårsløv.

 

Aroniabusken er kendt for at være en robust og hårdfør busk, som samtidig er meget modstandsdygtig over for mug, insekter og råd. Den er heller ikke modtagelig over for røg, forurening, tungmetaller osv. Busken kan bruges som hæk eller som fritstående busk.

 

Lav din egen aronia saft eller køb den færdiglavet

Husk Aronia saft må ikke koges.

Hvis du har adgang til friske aroniabær i din have, kan du selvfølgelig lave din egen aronia saft. Men har du ikke lyst til at bruge tid og kræfter på at stå med bær, som skal presses rå unden kogning til saft og derefter kun kan holde sig i køleskabet i få uger, kan du heldigvis købe sund og velsmagende aronia saft, der allerede er lavet og klar til brug.

 

Aronia-saft kan drikkes ufortyndet, Du kan også bruge saften som en smagsforstærker, for eksempel i din smoothie. Eller du kan sætte dine chiafrø i blød i aroniasaft. Der er mange muligheder.

 

Husk, at du også kan få aroniabær i blandt andet te, crunch til morgenmaden, hvis du foretrækker det – eller vil bruge det som supplement til dit daglige glas aroniasaft.

 

Køb Aronia produkter her på Maggies.dk

 

Aronia produkter